2009. január 29., csütörtök

Tartományok és ízek


Sokféle kínai konyhát különbözetethetünk meg, szinte lehetetlen kategóriákba sorolni őket, a bölcsek fel is hagynak a próbálkozással.
Mivel természetünkből adódóan elég nagy kísértést érzünk arra hogy csak azért is elemezzünk, ezért hát Szabó Ernő, Szigeti Andor féle besorolást ajánlom, amely szerint öt csoportba különíthető a gasztronómiaiai térkép.

Az igazsághoz tartozik továbbá hogy ők már végigrágták ezen magukat, ne zavarjuk meg eme végeredményt.

Hopej Tartomány:

A híres Peking felügyeli eme régiót, ennél fogva azonnal asszociálhatunk a Pekingi Kacsára, de azért ne ragadjunk le ennél az ételnél, jelentős magasságokba emelkedett még a Bársonyos Csirkéjük is. Megemlítendő még hogy sok tészta-félét készítenek, metélteket, palacsintákat, galuskákat.
Fűszerekben gyakran használják a gyömbért, zöldhagymát, chilit-amellyel megpróbálják megzavarni a szegény újoncot aki így a szecsuáni konyhára gondol, borsot, fokhagymát és a szezámmagos olajat.
Az ételeket ropogósra készítik.

Szecsuán Tartomány:

Tengerparttal nem rendelkező terület, ezért fontos szerepet kapott a füstölés és szárítás, sokáig elálló ételek, ennek megfelelően számunkra elég fura, szokatlan kombinációk is születhetnek.
A legenda igaz, tényleg híresek a forró, és méregerős ételeikről.
Fűszereik a szezám, bors, erős pirospaprika, szárított bambusz, mogyoró, dió, meglehetősen kedvelik a csirkét, amelyet részemről támogatok.

Kanton Tartomány:

A világ ezt a tartományt ismeri mint kínai konyhát.
Nagy szerepet kap a rizs, mint főétel a Han, ehhez készítik az ízesítőnek szánt "feltétet" a Cajt.
A tenger gyümölcsei mellett halat, gyümölcsöt, szóját fogyasztanak legőképpen, és rengeteg számunkra igazán furcsaságot. Ilyen a sült veréb, békacomb, párolt csiga, fecskefészek és persze a cápauszony-leves. Gyanítom az utóbbiakkal nem próbálkozunk, mert vaskalaposak vagyunk.
Meg hát őrültség is lenne.
Azonban az édes-savanyú mártással készült ételeket biztosan próbáluk már, ezekben nem csalódhatunk, valamint azt még gyorsan el kell mondani, hogy a tim-szam sütemény is a szívünk csücske.
Nagyjából minden ételt előpárolnak, tyúkhúslevest ízalapként használják, és a serpenyőben rázva-sütött technikával ropogós ételeket állítanak elő.

Fucsien Tartomány:

Legfőképpen sertéshúst használnak fel, tenger gyümölcseit, rákot, tintahalat, osztrigát, földimogyorót, dinnyét. Itt már az olaj és a disznózsír jelentős mértékben befolyásolja a végeredményt, ha esteleg túl sokat használnánk belőle, nyugodt szívvel ráfoghatjuk hogy eme tartomány szokásait követjük.


Csiangszu tartomány:

Itt fő szerepet kap a rizs, de a metéltészták is jelentősek, és végre a süteményeknek is szerep jut a felsorolásban.

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése